Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : Koboimacho@gmail.com"

NUFFNANG

TRANSLATE

Khamis, 2 Januari 2014

Jutaan ketam keluar dari hutan menuju ke pantai

JIKA di Lahad Datu, Malaysia baru-baru ini heboh dan gempar dengan kemunculan ikan tamban naik ke pantai hingga ribuan ekor. Di Australia lain pula yang terjadi, Di sebuah pulau yang di namakan Pulau Krismas, telah muncul lebih dari 50 juta ekor ketam merah yang tiba-tiba keluar dari hutan untuk menuju kepantai dan lautan.
Pulau Krismas adalah sebuah pulau kecil di Australia terletak di Lautan Hindi, kira-kira 2,600 kilometer ke barat laut bandar Perth.
Lebih 50 juta ketam merah dewasa di beritakan tiba-tiba keluar dari hutan dan menuju ke pantai untuk masuk kedalam lautan. Penghijrahan berlaku serentak di seluruh pulau ini, Ketam ini mengambil masa 5-7 hari untuk sampai ke laut.
Untuk melindungi ketam daripada di langgar oleh kenderaan, kakitangan Taman Negara Pulau Krismas telah menutup buat sementara waktu jalan-jalan raya, untuk memberi laluan kepada jutaan ketam merah ini untuk berhijrah kelautan.
red_crab-3red_crab_12red_crab_11red_crab_10red_crab_9red_crab_8red_crab_7red_crab_6red_crab_5red_crab_4
Catat Ulasan