Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : Koboimacho@gmail.com"

NUFFNANG

TRANSLATE

Isnin, 21 Julai 2014

ANWAR PERJUANG NAMA ISTERI SEBAGAI CALON MB SELANGOR YANG BARU BAGI MENGUATKAN KUASA PARTI ANAK BERANAK ?

Anwar Ibrahim dilihat tidak berpuas hati dengan cadangan nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa, Azmin Ali yang dicadangkan Majlis Pimpinan Negeri (MPN) untuk menjadi Menteri Besar Selangor yang baharu dan dengan selamba mahu isterinya juga Menjadi MB Selangor yang baru.

Ia susulan ‎‎notis memanggil mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Khas pada Isnin dipercayai rentetan pertemuan Anwar bersama MPN Selangor‎ pada Jumaat lepas. ‎
Menurut sumber, ‎ia selaras Fasal 23 (1)(a) Perlembagaan Parti Keadilan Rakyat yang memberikan kuasa memutuskan calon-calon bagi jawatan-jawatan politik di peringkat Persekutuan dan menggubal peraturan atau garis panduan bagi pelantikan politik di peringkat Negeri.

‎”Anwar dalam kenyataannya semalam masih menggambarkan kecenderungannya untuk memilih isterinya iaitu Wan Azizah sebagai MB yang baru akan tetapi dia lupa yang Wan Azizah bukannya orang Selangor jadi admin pm rasa pastinya ramai yang akan membantah keputusan ini terutama dari rakyat Selangor yang sememangnya berhak mahukan orang tempatan memelihara pentakbiran Negeri sendiri.‎
Menurut Anwar lagi “Ia ‎sekali gus tidak selari dengan cadangan konsensus yang mahukan Azmin menggantikan Abdul Khalid sebagai MB,” ujarnya.

Sebelum ini, MPN Selangor mencadangkan ‎nama Azmin sebagai MB Selangor berdasarkan senioritinya di Dewan Negeri Selangor sejak 1999 selain pengalaman dalam Kerajaan dan juga pembangkang serta kesetiaan yang teruji.
Jelas sumber itu lagi, mesyuarat khas pada malam Isnin itu turut menjemput ‎semua ADUN PKR Selangor.
“Mereka perlu mengesahkan penerimaan notis dan kehadiran pada malam esok.
“Notis dihantar Setiausaha Ibu Pejabat PKR pada awal pagi tadi,” katanya.‎ ‎ Pada Isnin, teka-teki status Azmin untuk ‘naik’ menjadi Menteri Besar Selangor yang baharu hampir terjawab selepas PAS dan DAP memberi persetujuan terhadap perlantikannya dalam satu pertemuan tertutup PR.‎
Bagaimanapun pada Rabu, Abdul Khalid bertegas tidak mahu jawatannya diganggu-gugat sesiapa dan mahu kekal sehingga akhir penggal pentadbirannya.
Kemelut itu turut melihat Anwar yang dilihat cenderung untuk  meletakkan isterinya sekali gus Presiden PKR dan ADUN Kajang, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai pengganti Abdul Khalid.‎
‎Sebelum ini, Abdul Khalid juga menyatakan tidak akan bimbang apa-apa jika adanya usul undi tidak percaya daripada ADUN PR sendiri untuk ‘menjatuhkannya’.
Abdul Khalid turut dikatakan akan melepaskan jawatannya selepas hari raya atau selewat-lewatnya September depan.
Ia dikatakan usaha susulan pihak tertentu yang mahu menjatuhkan Abdul Khalid selepas kegagalan strategi ‘langkah Kajang’‎ sebelum ini namun bagi admin ini rakyat seharusnya bijak untuk menolak Parti yang cukup kontrevesi ni dan cuba bayangkan sehingga sekarang pun mereka gagal mengeluarkan keputusan penuh pemilihan PKR di Negeri ini dan kalau dulu pandai pula dia mendesak agar SPR letak jawatan dan sebagainya kini eloklah semua pemimpin PKR tu pula didesak letak jawatannya tak ke itu perkara yang terbaik sepatutnya mereka lakukan. 
Catat Ulasan