Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : Koboimacho@gmail.com"

NUFFNANG

TRANSLATE

Khamis, 19 Jun 2014

Isu Bible melayu mesti diselesaikan menerusi lunas undang-undang – Sultan Selangor

KLANG: Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah telah menitahkan agar Jabatan Agama Islam selangor (Jais) merujuk isu rampasan Bible Melayu kepada prosedur undang-undang dan proses perundangan sedia ada dan tidak terpngaruh dengan arahan ahli politik.
Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan langkah itu perlu untuk melindungi kemurnian undang-undang dan sensitiviti semua pihak yang terlibat dalam isu tersebut.
Baginda juga menyeru semua pihak terutamanya ahli politik menghentikan mengeliru orang ramai dengan mengemukakan jalan penyelesaian yang tidak mengikut lunas undang-undang serta sebarang cadangan yang tidak wajar.
Sultan Sharafuddin menitahkan demikian menerusi Setiausaha Sulit baginda, Datuk Mohamad Munir Bani.
 Dalam kenyataan yang dikeluarkan bagi pihak Sultan Selangor, Mohamad Munir menegaskan bahawa Sultan Sharafuddin berharap yang anggota politik tidak menggunakan isu tersebut untuk kepentingan parti masing-masing.
“Biarlah perkara ini diselesaikan oleh pihak-pihak yang diberikan kuasa untuk menyelesaikannya.
“Perkara berkaitan agama adalah isu yang sensitif. Oleh yang demikian, Tuanku Sultan menasihati mana-mana pihak yang tidak terlibat secara langsung dalam isu tersebut berhenti daripada mengeluarkan kenyataan dan menambah rumitkan keadaan,” jelas Mohamad Munir.
Beliau juga berkata bahawa Sultan Selangor telah memberi jaminan bahawa setiap tindakan dan perintah yang dikeluarkan oleh baginda sama ada berkaitan dengan agama atau hal ehwal negeri tidak pernah mengenepikan undang-undang dan baginda juga tidak pernah bertindak seolah-olah baginda adalah di atas undang-undang.
Isu berkaitan Bible Melayu bermula pada 2 Januari lalu apabila kakitangan penguatkuasa Jais merampas dan menahan 321 buah naskhah berbahasa Melayu dan Iban daripada Persatuan Bible Malaysia (BSM) di Damansara Kim, Petaling Jaya, dengan alasan ia melanggarkan peraturan yang ditetapkan di bawah Enakmen Agama Bukan Islam Negeri Selangor(Kawalan Ke Atas Propaganda Ke Atas Orang Islam).
Minggu lalu, Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail mengumumkan yang Jabatan Peguam Negara telah mengambil keputusan untuk menutup kes tersebut dan tidak akan mendakwa BSM.
Dalam pada itu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim telah menetapkan Isnin depan sebagai tarikh untuk menyelesaikan isu tersebut.
Jais dan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) enggan memulangkan semula Bibles berkenaan kepada BSM.
Sultan Sharafuddin bagaimanapun menegaskan, sama ada Bibles berkenaan wajar dipulang atau dimusnahkan haruslah dilakukan mengikut lunas dan proses perundangan dan prosedur undang-undang.
Catat Ulasan